Hvorfor og hvordan du bør bruke en stropp når du sliper kniver
Hos Storbua vet vi at ingenting gir mer tilfredsstillelse enn følelsen av en skarp kniv som skjærer uten motstand som en varm kniv gjennom romtemperert bremykt. Enten du er en knivmaker, treskjærer, proff kokk, eller bare lager mat av nødvendighet – en skarp kniv er essensiell. Men visste du at å slipe en kniv ikke er nok? Og at selv om du får en skarpere kniv med en slipestein så saboteres resultatet ditt uten at du vet det. En stropp kan være din beste venn når det gjelder å oppnå et nytt nivå av skarphet, og holde knivene dine skarpe lenger mellom hver sliping.
Her skal vi forklare hva en stropp er, hvorfor du bør bruke en stropp når du sliper kniven din. I tillegg får du vite akkurat hvordan du gjør det riktig. Du vil bli en stropp-ekspert på null komma niks, og knivene dine vil takke deg!
Hva er en stropp?
En stropp er i all sin enkelhet et stykke lær som brukes til å finjustere skjæreeggen på en kniv, ved å dra knivens egg langs læret motsatt av skjæreretningen.
Hvorfor bruke en stropp til kniv?
Når du har slipt kniven din, er den gjerne ganske skarp, men ofte ligger det igjen små rester av slipt stål og mikroskopiske ujevnheter på eggen. Disse smårestene kalles råegg, og oppstår når du sliper bort stål, og noe av det henger igjen på eggen. Dette må fjernes og her kommer stroppen inn i bildet.
Stroppen fjerner stålrestene (råeggen) og glatter ut den ytterste delen av små ujevnhetene, slik at du får en helt ren og lynskarp skjærekant. Stropping er i praksis noen drag av knivens egg over læret på den ene siden og så på den andre, slik at læret får gripe i råeggen og fjerne den eller polere den bort. Merk at disse dragene vanligvis skjer alternerende, altså annenhver gang på hver side av bladet, og mot skjæreretningen slik at kniven ikke skjærer inn i læret. Stroppen eller læret er det som river bort råeggen og avdekker den skarpe eggen under, og eventuelt slipemiddel du har lastet opp læret med gjør poleringsjobben. Om stroppen er lastet opp med slipepasta eller diamantspray så vil stroppingen bli enda mer effektiv, fjerne råeggen raskere og polere eggen ytterligere.
Kort fortalt: Stropping er avgjørende for å få en skikkelig skarp kniv og sørger for at du får mest mulig ut av slipingen og i tillegg til at det gir knivene dine ekstra lang levetid før de må slipes igjen.
Er det ikke nok å slipe en kniv? Hvorfor stropp i tillegg?
Vi vet hva du tenker: "Jeg har jo en slipestein, hvorfor trenger jeg en stropp?" Vel, la oss gi deg noen gode grunner:
- Gir ekte skarphet, ved at den fjerner råegg: Råeggen er din fiende når du skal oppnå maks skarphet og varig skarphet. Den må bort. Når du sliper med stadig finere bryner blir råeggen mindre, men den er det likevel. Det er bare stroppen som fjerner den helt.
- Forlenger tiden mellom slipinger: Slipestein er flott, men om du ikke fjerner råeggen før bruk kan denne blokkere eggen fra å gjøre jobben den skal, men også rive med seg deler av eggen, som gjør at det tar kortere tid før kniven blir sløv. Fjerner du råeggen avdekker du den sterke apeksen under, selve knivseggen.
- Jevner ut eggen: Etter sliping vil det alltid være slipestriper på skjærekanten. Stropping fjerner disse eller jevner de ut og etterlater en superglatt, skarp egg.
- Øker knivens levetid: Hver gang du sliper, fjerner du en liten del av kniven din. Ved å bruke en stropp regelmessig kan du opprettholde knivens skarphet uten å måtte slipe den så ofte.
- Perfekt for både knivmakere og kokker: Enten du lager dine egne kniver eller bruker dem til å lage fantastiske måltider, er en skarp kniv avgjørende. En stropp hjelper deg å holde knivene i topp stand med minimalt vedlikehold. Sjekk ut vårt utvalg av knivblader for dine neste knivprosjekter.
Hvordan bruke en stropp
Nå som du er helt overbevist deg om fordelene ved å bruke en stropp, la oss gå gjennom hvordan du bruker den. Ikke overbevist enda? Send oss en melding, så skal vi gi deg mer informasjon!
- Forbered kniven: Sørg for at kniven er nylig slipt eller allerede skarp før du begynner. Stropping fungerer best på kniver som er nyslipte. Slip gjerne opp til så fin korning som du har, eller så høyt du orker. Du kan fint stoppe på 400 grit, eller til og med mindre enn det. Du trenger ikke gå helt opp på 12 000 som noen mener.
- Finn riktig vinkel: Hold kniven i en vinkel på omtrent 10-15 grader mot stroppen. Dette varierer litt avhengig av typen kniv, men bruk akkurat samme vinkel som du brukte når du slipte kniven. Da vil læret gjøre jobben best, uten å ødelegge eggen.
- Ikke trykk for hardt!: Når du drar kniven langs læret så vil du oppleve et ønske om å trykke på litt. Det er ikke nødvendig. Bare bruk akkurat nok trykk til at du er sikker på at læret er i kontakt med hele nedre del av eggen og at vinkelen er riktig. Bruker du for mye trykk så øker sannsynligheten for ulykke og at du heller gjør kniven sløv. Fokuser på vinkel, ikke trykk.
- Dra kniven fra en ende til den andre: Start gjerne med hælen av kniven (delen nærmest håndtaket) og trekk kniven forsiktig mot deg langs hele stroppen, fra hæl til spiss. Sørg for at hele eggen fra hæl til tupp får en jevn og bestemt strøk og fokuser på å holde samme vinkel som under slipingen.
- Bytt helst side for hvert strøk: Etter et drag på en side, bytt over til den andre siden av kniven og gjenta prosessen. Deretter bytter du tilbake til første siden. Gjenta gjerne 10 ganger på hver side før du tester resultatet. Tanken er å bøye råeggen frem og tilbake til den faller av, og gi begge sider av eggen like mye kjærlighet (og polering).
- Ikke press for hardt!: Understreker det igjen! Du trenger ikke å bruke mye kraft – som sagt er det viktigere å være forsiktig. Stropping handler om siste finishen på eggen som er veldig tynn å skarp på dette tidspunktet. Om du bruker feil vinkel eller presser for hardt så går vinninga opp i spinninga og du må kanskje tilbake til den fineste slipesteinen for å få den så skarp som mulig.
Vanlige feil å unngå
Å bruke en stropp er enkelt, men det er et par feil mange gjør. Her er hva du bør passe på:
- Feil vinkel: For bratt vinkel kan føre til at du skader eggen i stedet for å forbedre den.
- For mye press: Det er ikke en grov slipestein, så ikke trykk for hardt! Stropping handler om lette, bestemte strøk.
- Bruke stropp uten slipepasta: Tja, det er egentlig ikke en feil, men det gjør stroppingen mye mer effektiv om du bruker en poleringspasta eller en diamantspray på stroppen din.
Hvor ofte bør du stroppe knivene dine?
Alltid etter sliping. Hver gang kniven har rørt en slipestein. Og du bør også stroppe kniven før eller etter bruk om du bruker det hardt, men for kokkekniver kan du slippe unna med å stroppe dem en gang eller to ganger i uka, avhengig av hvor mye du kutter og hva du kutter. Men det er viktig å merke seg at dette gjelder bare dersom stroppen din har poleringspasta eller diamantspray på seg, fordi kniven ikke har råegg som skal fjernes etter bruk slik som etter sliping, men at du ønsker å polere opp igjen eggen og holde den superskarp. Dette kalles vedlikehold mellom slipinger, og er en av hemmelighetene til å holde kniven superskarp helt til den bør slipes på nytt.
Våre anbefalinger for stropper og tilbehør
Vi i Storbua elsker gode verktøy, og det inkluderer stropper og annet knivslipeutstyr! Sjekk ut vårt utvalg av utstyr for sliping og polering for det beste innen stropping, bryner og annet tilbehør for å holde knivene dine skarpe.
Hvis du trenger å slipe knivene dine før du stropper, anbefaler vi vårt superpopulære SwiftEdge knivslipesystem med diamantbryner. Dette systemet gir deg en presis vinkel og sørger for at slipingen blir enkel og effektiv, med Pro settet får du også en stropp som følger samme vinkel som brynene, så du slipper å bekymre deg for å holde riktig vinkel!
Stropping er et essensielt steg for alle som tar knivpleie seriøst. Enten du lager dine egne kniver eller bare vil at kokkeknivene skal være i toppform, vil en stropp bidra til å oppleve gleden av skarpe kniver, forlenge levetiden på dine verktøy og gi deg et skarpere resultat hver gang.
Så hva venter du på? Sjekk ut våre stropper og slipetilbehør på Storbua.no, og kom i gang med å gi knivene dine den behandlingen de fortjener!
Legg igjen en kommentar
Alle kommentarer er modererte før de publiseres.
Dette nettstedet er beskyttet av hCaptcha, og hCaptchas personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.