Å lage din egen kniv kan være et spennende og givende prosjekt. Ikke bare gir det deg et unikt verktøy som du får praktisk bruk for til slutt, men det lar deg også uttrykke kreativiteten din gjennom design og materialvalg.
I tillegg gir det nyttig kunnskap om bruk og forming av ulike materialer som stål, tre og kompositt. Enten du er nybegynner eller har noe erfaring med andre typer håndverk, kan du lære å lage kniv fra bunnen av sammen med oss. Vi hjelper deg med tips, triks og valg av de riktige materialene, verktøyene og teknikkene for ditt prosjekt!
I denne guiden tar vi deg gjennom hvordan man kan lage en kniv steg-for-steg, fra materialvalg til sluttbehandling og vedlikehold. Her får du altså en oversiktlig introduksjon. Du må gjerne ta kontakt med oss for å sparre dersom du har noen spørsmål. Er du klar for å begynne ditt knivprosjekt?
Hvilke materialer og utstyr trenger du for hjemmelagde kniver?
Før du setter i gang, trenger du noen verktøy og materialer. Disse vil variere avhengig av typen kniv du vil lage, men her er de mest grunnleggende:
Knivstål eller knivblad
Dette er hjertet og sjelen av kniven. Valget av stål påvirker knivens holdbarhet, hardhet og skarphet. Hos Storbua finner du et bredt utvalg av knivstål for alle typer knivmaking. Du kan også kjøpe ferdige knivblader om du ikke vil lage ditt eget blad fra bunnen av.
Materialer til håndtak
Tre, bein eller syntetiske materialer som Micarta eller G10 er populære valg. Valget avhenger av både funksjon og estetikk. Sjekk ut vårt utvalg av skaftmaterialer.
Papir
Designarbeidet er grunnlaget for både knivens bruksglede og ditt eget kunstneriske uttrykk og forståelse av ergonomi og knivens bruksområde. Dette gjøres ofte på papir eller på digitale flater.
Epoxy
Brukes til å lime bladet og håndtaket sammen. Vi anbefaler G/Flex epoxy, som gir sterk holdbarhet og er enkel å bruke.
Slipeutstyr
For å forme og skarpe opp knivbladet trenger du både grov og fin slipestein, og kanskje en båndsliper for presisjonssliping. Sjekk ut vårt slipesortiment.
Verktøy som filer, bor, hammer og skruer
Småting som hjelper deg med finjusteringen av designet og monteringen av kniven.
Sikkerhetsutstyr
Vernebriller, hansker og støvmaske er viktig for å beskytte deg selv mens du arbeider med metallet og sliping.
Steg-for-steg guide: Hvordan lage en kniv fra bunnen av
1. Design og planlegging før du begynner å lage kniven
Før du tar fatt på selve kniven, er det viktig å ha en klar idé, eller i alle fall en grov tanke, om hvordan den skal se ut. Start med å tegne en skisse av kniven. Bestem deg for størrelsen på bladet og håndtaket, og tenk på hva kniven skal brukes til.
En jaktkniv har en annen form enn en kjøkkenkniv, og dette påvirker designet på kniven du skal lage. Overfør gjerne skissen til en pappbit som du skjærer ut for å kjenne på hvordan formen føles i hånden, og hvordan bladformen oppfører seg i bruk. Om du ikke skal lage bladet selv så kan du se ferdige knivbladerher, og lage en skisse basert på profilen og målene på produktsiden.
2. Forberedelse av materialer til knivmakingen
Stål
Når du har designet klart, begynner du med å klargjøre stålet til bladet. Vi anbefaler generelt 80crv2 knivstål til å lage kniver. Det er relativt lett å herde men gir ekstremt god ytelse. Vi har det også tilgjengelig i ferdig herdet knivstål så du trenger bare å slipe ut knivbladet ditt, men du kan bruke hvilket knivstål som helst etter eget ønske. Tegn omrisset av bladet du ønsker på stålet, og bruk en båndsliper eller fil til å grovforme bladet. Sørg for å holde designet ditt i tankene hele veien, og pass på å etterlate en liten tykkelse på eggen som skal slipes ned senere.
Knivblad
Skal du bruke knivblad så bør du pakke inn bladet i noe som beskytter deg mot kutt, og bladet mot striper og skader. Bruk gjerne elektrikterteip eller annen sterk teip på bladet. Husk å være forsiktig med bladet selv om det er teipet!
Skaftmateriale
Skaftmaterialet kan komme i mange former og typer, men generelt sett kan det være greit å starte med et relativt flatt eller rektangulært utgangspunkt med 90 graders sider, så vi anbefaler å sage eller pusse ned overflatene slik at overflaten er flat og fin. Dermed har du en ryddig overflate å overføre designet ditt på, som du senere skal sage, raspe, file og pusse på.
3. Forming av knivbladet
Når du har grovformet bladet, er neste steg i knivmakingprosessen å få fram de fine linjene og detaljene. Bruk filer eller en båndsliper for å finjustere formen på bladet. Dette trinnet krever tid og tålmodighet, spesielt hvis du vil ha en symmetrisk og balansert kniv. Jobber du med ferdig herdet stål bør du også passe på at temperaturen ikke blir for høy. Ved 200 grader tar det ferdige knivbladet skade, så pass på temperaturen og dunk den i vann for å kjøle ned mellom slipedragene om du bruker slipemaskin.
Bruk skarpe slipebånd, lett trykk og kjøl heller en gang for mye enn en for lite. Du ser ofte når skade skjer fordi stålet får en gulbrun aktig farge, eller til og med blå. Er fargen blå så har stålet vært rundt 300 grader celsius, og da er herdingen i alle fall ødelagt, for denne delen av bladet. Se bilde nedenfor som viser stålets temperaturforandringer ved ulike temperaturer.
4. Varmebehandling
Varmebehandling, ofte kalt herding, er en kritisk prosess når du skal lage kniv. Det er nemlig dette som gjør stålet hardt og slitesterkt. Bladet må varmes opp til en viss temperatur (ofte mellom 800–900°C for karbonstål), før det raskt avkjøles i olje eller vann. Etterpå bør du utføre en prosess kalt anløping, hvor du varmer opp bladet igjen til en lavere temperatur for å gjøre det litt mykere og mer motstandsdyktig mot å knekke eller sprekke.
Les mer detaljer om dette i vårt blogginnlegg om herding, gløding og anløping.
5. Sliping og polering
Etter varmebehandlingen er bladet klart for sliping. Start med grovsliping for å forme eggen og deretter finere sliping for å få bladet sylskarpt. Bruk slipemaskin eller slipesteiner som er stegvis finere slik at du fullfører sliping på hvert steg, før du går videre til neste, for å oppnå jevn finish og en skarp og jevn egg. For hvert steg i pussingen fjernes finere og finere striper, slik at en gradvis gir bladet og eggen en fin finish som ser bra ut og som kutter godt. Håndpussing kan også fjerne små ujevnheter som kan ha oppstått under slipingen.
6. Forme håndtaket
Når bladet er klart, er det tid for å lage håndtaket. Ta materialet du vil bruke til knivens håndtak, og tegn over designet ditt. Sjekk at bladet passer godt med designet. Gjør eventuelle justeringer i designet. Om du har tenkt å bruke knivblad med skjult tange, tegn opp noen guide-linjer langs tangen av kniven på siden av skaftet.
Bor hull i håndtaket i tråd med disse for å feste skaftet til tangen av kniven, og lim det sammen med epoxy. Husk å følge produsentens instruksjoner som du finner på produktsiden. Tørk bort eventuelt søl. Etter at herdetiden er over, sørg for at alt sitter godt før du fortsetter med finjusteringen av håndtaket.
7. Finpuss og beskyttelse
Når håndtaket og bladet er satt sammen, er det tid for den siste finpussen. Puss håndtaket med fint sandpapir til det er glatt og behagelig å holde. Påfør en beskyttende finish, som olje eller voks, for å forsegle håndtaket. Til slutt kan du bruke poleringsutstyr for å fjerne de siste stripene og få bladet og skaftet til å skinne.
Ta vare på den håndlagde kniven din
Gratulerer! Du har nå laget din egen kniv. Men for at kniven skal holde seg i topp stand, er det viktig med riktig vedlikehold. Her er noen tips for å ta vare på din håndlagde kniv:
- Sliping: Hold kniven skarp ved regelmessig stropping og tidvis sliping. Bruk en lærstropp, slipestein eller et slipesystem med justerbar og kontrollert vinkel for best resultat.
- Rengjøring: Unngå å la kniven ligge våt for lenge. Tørk den alltid grundig etter bruk, og påfør en liten mengde olje på bladet for å beskytte mot rust.
- Oppbevaring: Oppbevar kniven i et knivblad eller etui når den ikke er i bruk, for å beskytte både eggen og deg selv.
Hos Storbua finner du alt du trenger til knivmaking
Uansett om du er nybegynner eller erfaren knivmaker, har vi i Storbua alt du trenger for å lage din egen kniv. Utforsk vårt store utvalg av knivstål, sliping- og poleringsutstyr, epoxy og skaftmaterialer. Trenger du tips eller veiledning? Ta kontakt med oss – vi er alltid klare for å hjelpe deg med å realisere dine knivdrømmer.
Sjekk ut vårt knivmaking-sortiment og start ditt neste prosjekt i dag!
Følg oss gjerne på Instagram og Facebook for inspirasjon og del dine egne knivprosjekter med oss.
Se gjerne en video her av knivmakeren OMD når han lager skaft til et ferdig knivblad. Veldig interessant og informativt!
Legg igjen en kommentar
Alle kommentarer er modererte før de publiseres.
Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA, og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.