Termiske egenskaper til epoxy: G/flex

G/Flex er en kjent og anerkjent epoxylim, og for noen er det vesentlig å kjenne dens termiske egenskaper selv om det for de fleste ikke spiller noen vesentlig rolle. Forståelse av disse egenskapene kan hjelpe knivmakere å produsere mer robuste og slitesterke kniver eller hvordan ta et limt skaft fra hverandre igjen.

Viktige Egenskaper:

Her er informasjonen du ville funnet i teknisk datablad:

Heat deflection temperature ASTM D-648 ......... 53°C
Onset of Tg by DSC ........................................... 59°C
Ultimate Tg by DSC ........................................... 68°C

Så, hva betyr det?

  1. Varmeforskyvningstemperatur (53°C): G/Flex begynner å deformere ved 53°C under belastning. Dette betyr at dersom en kniv med et G/Flex-skaft blir utsatt for temperaturer over dette, kan det oppstå en viss deformasjon av limet, men limet holder fortsatt.

  2. Glassovergangstemperatur (Tg): Dette er temperaturen der epoxylimet endrer sin mekaniske tilstand. Ved 59°C begynner G/Flex å gå fra hardt og sprøtt til mykt og seigt. Overgangen er fullført ved 68°C. Da er limen helt og holdent i myk og seig tilstand.

Betydning for knivens bruk:

Selv om mange kniver ikke skal utsettes for slike temperaturer, kan det være nyttig å være klar over denne grensen, for eksempel for å unngå bruk i vaskemaskiner. 

For knivmakere betyr det mye å være informert om egenskapene til materialet man bruker, slik at man kan bruke det beste. Det kan være en fordel å informere spesielt interesserte kunder om de termiske begrensningene til epoxylim sli kat disse ikke havner i oppvaskmaskiner på varme programmer. Dette gjelder de fleste epoxylimer som brukes i knivskaft, og G/flex er ansett som verdens beste.

G/Flex epoxylim er et fremragende valg for knivskaft, takket være dets styrke og fleksibilitet. Enten du er en knivmaker eller en entusiast, håper jeg denne nerdeleksjonen har gitt deg noe mer kunnskap å gå på. Lykke til med makingen!