Hvordan slipe kniv med diamantbryne? SwiftEdge enkelt knivslipesystem

I en verden hvor presisjon og effektivitet er nøkkelen til vellykkede kulinariske mesterverk, eller generell kokkeglede, er en skarp kniv en uunnværlig følgesvenn for enhver matlager. Enten du er en lidenskapelig hjemmekokk som setter pris på håndverket bak hver rett, eller om du bare ønsker å lage litt rask mat, er evnen til å opprettholde en presis og skarp knivkant avgjørende. Her kommer knivslipesystemet med justerbar vinkel og diamantbryner inn som ditt hemmelige våpen.

Hvordan sliping av kniver fungerer

Først prinsippene, så kommer vi til slipingen senere. Om du allerede er kjent med dette kan du hoppe videre til neste overskrift.

Slipingen av en kniv skjer ved å fjerne stål på hver side av eggen, for å tynne ut knivens egg og gjøre at trekantformen på knivens tverrsnitt blir spissere i tuppen. Fra å gå fra å være avrundet, fjernes det som vises som rødt i figuren under, til å bli en spiss trekantform. 

Når du fjerner stål på knivens egg så vil denne etterhvert bli så spiss at stålet nærmest bøyer seg over til motsatt side. Det er denne kanten som kalles "råegg". Dette er en sentral del av det å slipe kniver. Den er liten og vanskelig å se, men ved å føre fingeren din på tvers av eggen, mot skjæreretningen, så kan du kjenne at det har utviklet seg en liten kant på motsatt side av der du har slipt. På bildet under ser du nærbilde av en egg slipt med 1200 grit diamantplate på høyre side, og råeggen bøyer seg mot venstre. Det er vanskelig å se med det blotte øye, men fingeren din kjenner det.


(fra Scienceofsharp.com)

Denne kommer altså til kjenne på motsatt side av siden der du sliper, og er et tegn på at du har slipt helt til apeks, eller enden av eggen. Når hele eggen har fått råegg er det en god indikator på at du har slipt nok. Du kan da bytte side og slipe til du oppnår tilsvarende på andre siden, og deretter kan du gå videre oppover i korning (grit), feks fra 240 til 400, så til 800. For hver gang du bytter side av kniven så fjerner du råeggen, og lager en ny på andre siden, og etter hvert som du går til finere korning blir eggen mer raffinert og skarpere, men det vil som regel alltid være en råegg til slutt. Når du har oppnådd ønsket finhet fjerner du det siste som er av råegg ved å stryke kniven frem og tilbake på en lærstropp eller lignende, motsatt av kutteretningen. Om du ikke har en lærstropp, kan for eksempel en avis, pappkartong eller et gammelt belte fungere godt. Stryk fram og tilbake motsatt av kutteretningen, akkurat flatt nok til å treffe og bryte av råeggen. Når du har brutt av råeggen langs hele knivbladets lengde er eggen rettet ut og skarp. Du kan videre polere eggen om du setter inn lærstroppen med poleringspasta, men det er ikke en nødvendighet. 

Hvordan få jevn og riktig vinkel på eggen?

Dette innovative verktøyet er ikke bare enkelt å bruke, men det gir også en eksepsjonell grad av kontroll over slipingsprosessen, som betyr at du får skarpere egg på en enklere måte. Den er fullt justerbar og fungerer på alle kniver så lenge de lar seg montere (3mm tykkelse). La oss begynne reisen mot kulinarisk perfeksjon og mestre skarpe egger sammen!

Se først videoen, og les deretter guiden under:

Slik får du skarp egg med SwiftEdge-systemet fra Storbua:

 1. Spenn rammen til en bordkant eller lignende i et område som er trygt å jobbe.
 2. Skru inn stengene (vertikal og horisontal) og fest brynet på brynestangen.
 3. Skru fast kniven i knivholderen med 2 skruer
 4. Velg grit ut fra hvor mye stål du skal fjerne. Start gjerne med 240 og gå fra der på en kniv du ikke har slipt med dette systemet før for å sette opp eggen.
 5. For å vite vinkelen kan du måle med mobilen, eller ganske enkelt bare tusje litt på eggen, og se hvor diamantbrynet fjerner tusjen. Når tusjemerket fjernes helt ut så sliper du helt ute på eggen.
 6. Bruk snufunksjonen: Når du har slipt helt ned på ene siden og oppnådd en råegg, som beskrevet over, drar du kniven forsiktig men bestemt ut, og snur den rundt 180 grader sli kat du kan slipe andre siden av kniven. (se video)
 7. Fortsett på andre siden med samme grit, til du har slipt eggen helt ned og oppnådd råegg på andre siden.
 8. Bytt til finere bryne (ca dobling av grit feks 240 til 400) og fortsett. Du trenger ikke gå så høyt i grit om du bare skal ha en god funksjonell egg, men vi har diamantbryner som går helt til 3000 grit.
 9. Etter endt sliping må man stroppe bladet for å fjerne råeggen som har bygd seg opp. Dette gjøres ved å stryke knivbladet mot skjæreretningen på en lærstropp for eksempel dobbelsidig lærstropp med håndtak. Dette kan som sagt også gjøres på en avis, et belte eller en pappkartong.

 

Tips og triks:

 1. Sikkerhet er alfa omega. Aldri spenn opp en kniv uten at området er trygt for distraksjoner, snublerier eller andre faremomenter som dyr eller barn. Når kniven er spent fast må man være årvåken og holde seg unna eggen, da denne er fastspent og blir etterhvert rimelig skarp.
 2. Ofte kan det være vanskelig å vite hvor brynet treffer stålet. Bruk en tusj til å fargelegge eggen slik at du enkelt ser hvor du treffer, da brynet vil slipe bort tusjen. Dette kan du bruke til å vite at vinkelen på brynet er riktig, og når du har slipt hele eggen helt ut til tuppen. Når hele tusjemerket blir slipt så har du riktig vinkel i forhold til fabrikk-eggen. Når tusjemerket er borte helt ute på vet du at du har slipt hele veien ut til eggen.