Hvordan lager du eget knivskaft? En trinnvis guide

Å lage sitt eget knivskaft er en givende opplevelse som gir deg muligheten til å tilpasse og personalisere en av dine mest brukte verktøy. Det å kunne bruke dine egne hender og tilsynelatende verdiløse materialer til å skape noe unikt og eget gir en mestringsfølelse som ikke kan beskrives. Enten du er en hobbyknivmaker eller bare ønsker å lære noe nytt, vil denne guiden gi deg en godt utgangspunkt og oversikt over hvordan du lager ditt eget knivskaft. Vi dekker alt fra nødvendige materialer og verktøy, til kreative ideer og en steg-for-steg prosessbeskrivelse. Det er mange veier til en hjemmelaget kniv, men her skal vi gjøre det enkelt å starte. La oss komme i gang! 

Og husk at du kan legge igjen en kommentar eller sende oss en melding om du har spørsmål eller trenger tips eller råd!

Nødvendige materialer og verktøy

Før du begynner er det greit å sjekke at du har alle nødvendige materialer og verktøy. Her er en liste over det du trenger:

Materialer

  • Knivblad
  • Skaftmateriale, for eksempel tre, gevir eller syntetiske materialer til skaftet
  • Epoxy lim eller annen sterk lim
  • Overflatebehandling (kokt linfrøolje eller danish oil)

Verktøy

  • Sag (for eksempel en liten håndsag)
  • Boremaskin (Helt vanlig håndholdt fungerer)
  • Fil og rasp
  • Sandpapir
  • Klemmer/Tvinger (for å holde fast emnet imens du jobber eller limer)
  • Vernesutstyr (briller, hansker, maske)

Tips: Du kan finne mange av disse verktøyene og materialene på Storbua.no. Sjekk ut vårt store utvalg av knivskaftmateriale, tilbehør og verktøy! Om du mangler noe, så si fra!

Sørg for at du har dette på plass før du begynner

Sikkerhet

  • Bruk alltid vernebriller, maske og hansker for å beskytte deg mot skarpe eller flyvende gjenstander, rusk, kjemikalier og støv.
  • Arbeid i et godt ventilert område eller utendørs for å unngå innånding av skadelige stoffer.

Arbeidsområde

  • Hold til på et stødig bord eller arbeidsbenk som ikke beveger seg så lett
  • Rydd nok plass til at du kan arbeide komfortabelt.
  • Hold arbeidsområdet rent og ryddig for å unngå uhell

Kule ideer til knivskaft ideer

Før du begynner prosessen, oppmuntrer vi til å tenke over designet på det skaftet du ønsker å lage knivskaft, men du kan også bare begynne å sage og spikke og se hvor det tar deg. Det er en kunstnerisk prosess som handler om form og funksjon. Start med et billig materiale som ikke er for hardt, som bjørk eller andre lett tilgjengelige norske tresorter og en god spikkekniv, så kan du enkelt spikke deg et knivskaft med god form uten for mye styr. Om du vil legge en plan har du her noen ideer for å komme i gang:

  • Tradisjonelt tre: Bruk ulike tresorter for et klassisk utseende, eksempelvis bjørk, valnøtt eller eik
  • Form: Se på kniver som finnes, som du liker og studer formen på skaftene. Ser du noen likhetstrekk?
  • Eksotiske materialer: Prøv horn, bein eller syntetiske materialer som micarta, G10 eller epoxy for et unikt preg.
  • Innlegg: Legg inn metall, fargede mellomlegg (spacere) eller dekorative steiner for ekstra pynt
  • Dekorative pins: Gi knivskaftet et unikt preg med pinner av stål eller messing som settes inn i borret hull i skaftet. Disse kan brukes til å feste flere typer materiale sammen. Se også mosaikkpinner og motivpinner for senere, når du vil spice opp skaftet litt!

Til å begynne med anbefaler vi å holde prosjektet så enkelt som mulig, slik at du kommer igang raskt og kan øke vanskelighetsgrad og materialkostnad etterhvert som du får erfaring. Det betyr en liten kniv med enkle og billigere materialer. Det du lærer nå tar du med videre, og ferdighetene dine vokser raskt for hvert prosjekt du gjør! Men du kan selvfølgelig prøve å lage en Katana på første forsøk, om du virkelig vil!

Knivskaft mal: Trinnvis guide

Planlegging

Start med å planlegge hvordan du vil at knivskaftet skal se ut. Lag en enkel skisse. Legg knivbladet du har valgt på et ark, og tegn omrisset av hele bladet inklusive tangen. Tangen er den delen av knivbladet som stikker inn i skaftet. Skisser deretter formen på skaftet forsiktig med en blyant, strek for strek. Visk ut streker som blir feil og prøv på nytt til du har noe du tror vil fungere, og kjør på! 

TIPS: Ofte kan det være en fordel å overføre papiret med din nylig designede skaftform til en pappbit som du raskt kan skjære ut og kjenne hvordan føles i hånden.

Forberedelse av materialer

  1. Forbered skaftemnet: Avhengig av hvilket materiale du har vil det ha forskjellig form. Oftest vil et knivskaft holde seg innenor standard dimensjoner på 30x40x120mm, så du kan gjerne skjære materialet i riktig størrelse i forhold til ditt prosjekt
  2. Overfør designet: Klipp til malen du laget på papir og lim den på, eller skisser formen på nytt på siden av skaftet.
  3. Forbered for borring: Ta knivbladet og legg langs skaftet og marker tangens posisjon ved å tegne omrisset på skaftet. Dette viser retningen på hullet du skal borre.
  4. Boring: Bor hull i materialet for å passe til tangen på knivbladet fra fronten på skaftet. Det er en fordel å bruke et tynt og langt bor, som er ca like tykt som tangen.
  5. Tilpassing av hullet: Boringen etterlater et grovformet hull som du videre må file ut for å få plass til tangen. Bruk en fil eller en broach (stikksagblad med skaft) til å hule ut rom for knivbladets tange.

Montering av skaftet

  1. Passer bladet?: Test at bladet passer godt i skaftet og at retningen på knivbladet i forhold til det ferdige skaftet er god. Knivbladet skal gå vinkelrett ut, og ikke bøye seg til den ene eller andre siden.
  2. Liming: Påfør epoxylim på tangen og ned i hullet og sett tangen inn i skaftmaterialet. Bruk klemmer for å holde alt på plass mens limet tørker. En god epoxylim tar gjerne 8 timer for å herde, så det er perfekt å ta seg en god natts søvn imens det herder.

Forming og sliping

  1. Grovforming: Bruk en sag, kniv eller rasp for å gi skaftet sin grunnleggende form. Bruk designet du lagde på papir som mal eller din egen hånd for å kjenne hva som bør fjernes fra skaftet
  2. Finforming og polering: Bruk sandpapir for å runde av og glatte ut skaftet, start med grov sandpapir (feks 60) og gå over til finere korn for en jevn finish. Ofte er 320 eller 400 grit godt nok før du skal påføre finish. Men for å polere noe helt speilblankt må du gå helt opp til 3000 og så polere mer med poleringsmiddel.

Etterbehandling

  1. Overflatebehandling: Påfør olje eller voks for å beskytte treverket og gi det en fin glans. La det tørke i henhold til oljen/voksens instruksjoner.

Avslutning

Gratulerer, du har nå laget ditt eget knivskaft! Vi håper det har gitt mersmak og at denne guiden har vært nyttig og inspirerende. Ikke glem å sjekke ut vårt utvalg av knivskaft, lim, verktøy og andre produkter på vår nettside. Følg oss også på Instagram for mer inspirasjon og del dine egne prosjekter med oss!

PS: Ikke gi bort eller selg din første kniv. Den kommer du til å ville ha senere. Så hold på den som et minne fra din spede begynnelse!

Anbefalte neste steg:

  • Sjekk ut vårt utvalg av knivskaftemner
  • Følg oss på Instagram
  • Se resten av vårt utvalg

Med disse enkle trinnene kan du skape et unikt og personlig knivskaft som både er funksjonelt og estetisk tiltalende. Lykke til med ditt prosjekt! Husk at vi er tilgjengelig for gratis sparring, med tips og råd!

Leser neste

Legg igjen en kommentar

Alle kommentarer er modererte før de publiseres.

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA, og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.