Skandinavisk stil - Norsk tollekniv

Skandinavisk stil - Norsk tollekniv

Skandinavisk stil - Norsk tollekniv

I Norge har kniven som redskap lenge stått sterkt, spesielt i form av tollekniven, den erkenorske, tradisjonelle slirekniven som har vært i daglig bruk hos nordmenn i mange mannsaldre. Knivmakertradisjonen i Norge har ofte hatt preg av en todeling der en smed lager bladet, og en annen håndverker lager håndtak og slire. Bladet har tradisjonelt vært laminert i tre lag med et hardt eggstål omgitt av seigere stål på hver side. Håndtaket generelt av treverk med en enkel, men funksjonell, form.

I motsetning til mange tilfeller i moderne amerikanskinspirert knivkultur er sliren ofte ansett som like viktige som kniven. Slirene er derfor gjerne preget med utskjæringer, pauting, farging eller lignende. I dag finnes det mange dyktige knivmakere i Norge, og materialet som brukes dekker hele spekteret fra det vanlige til det edle. Knivmaker Terje F. Løken har her laget en brukskniv med blad av helstål, skaft av valbjørk og en slire med smakfull dekorasjon. Ekte skandinavisk design.

terje løken bk-01

Under ser vi en kniv fra bergedahl.com som har laget en kniv i tradisjonell form, men brukt noe dyrere materiale. Bladet er mosikkdamask laget av Vladic Daniluk, skaftet er stabilisert mammut og sølvtinn. Sliren er tofarget og helmønstret.

bergedahl.com

Viktige punkter vi burde nevne her? 

Kontakt oss på mail@storbua.no eller send oss en melding på facebook!

Legg igjen en kommentar

* Påkrevde felt

Vennligst merk at kommentarer må godkjennes før de blir publisert