Hvilken epoxy gulner minst? Falmer epoxy og blir gul?

Hanne spurte oss: "Vil epoxyen bli gulnet over tid og hvilken epoxy bør jeg bruke for å unngå det?"

Under kan du lese svaret vårt:

Hei Hanne!

Det er stor forskjell på graden av gulning i støpeepoxyer. Mange blir gule nærmest før de er støpt, og noen tar en stund før de stabiliserer seg på en gulningsgrad. Graden av gulning er også forskjellig, noen stabiliserer seg på en lett tone mens andre blir nesten brunaktige. CCR epoxy fra Storbua er en av de minst gulnende epoxyene på grunn av sitt avanserte UV-filter og er mye brukt på malerier, se for eksempel kunstner Kerstin Birkhem, men det korte ærlige svaret er at all epoxy gulner over tid, spesielt om de utsettes for UV-lys. Et UV-filter er på lik linje med solkrem noe som filtrerer ut det aller meste, men ikke 100%, så det bør uansett ikke være i sollys over tid. Epoxy som er tilsatt farge er mye mindre utsatt for gulning, selv litt farge hjelper, og tykke lag med klar epoxy er mye mer utsatt enn tynne lag.

Med tanke på at tynne lag gulnes mindre enn tykke støp, og farget epoxy vil gulnes mindre, så er det ikke sikkert det vil merkes en gang om du skal bruke epoxyen med tilsatt farge eller bare skal ha en tynn hinne på maleriet ditt. Det vil trolig ta mange år før man vil kunne se forskjell fra noe som er nystøpt.

I tillegg kan jeg nevne at gulning er vanskeligere å se på farget bakgrunn (feks på et lerret eller en benkeplate) enn på en helt hvit bakgrunn, så å legge et tykt klart lag med epoxy over en hvit bakgrunn er vanligvis ikke det beste, da kan polyuretanlakk være et godt alternativ.

Så konklusjonen er at CCR epoxy er et meget godt valg både for bruk med farger på et maleri, og som et klart glossy lag.

Har du også spørsmål om epoxy, knivmaking eller andre ting som Storbua.no driver med? Ta gjerne kontakt med oss, så hjelper vi deg helt gratis! Send en melding nå!